rownania kwadratowe
melka: naprawde potrzebuje z tym pomocy
√x+1 − √9−x = √2x−12
12 wrz 21:05
melka: moze mi ktos pomoc?
12 wrz 21:13
loitzl9006: dziedzina
x+1≥0 → x≥−1
9−x≥0 → x≤9
2x−12≥0 → x≥6
D: x∊<6;9>
do kwadratu
x+1 − 2√x+1*√9−x + 9−x = 2x−12
−2x + 22 = 2√x+1*√9−x
11−x = √x+1*√9−x
do kwadratu
(11−x)2 = (x+1)(9−x)
121−22x+x2 = −x2 + 8x + 9
2x2 − 30x + 112 = 0
x2 − 15x + 56 = 0
Δ = 225 − 225 = 1 ⇒√Δ=1
x1 = 7
x2 = 8
12 wrz 21:15
loitzl9006: * oj trzecia linijka od końca jest literówka

Δ = 225 − 224 oczywiście...
12 wrz 21:16
melka: dzieki wielkie
12 wrz 21:19