Udowodnij równość logarytmów
Remi: Udowodnij równość:
log√8 + log√6 = log√2 + log4
Witam,
Czy ktoś wie, co mam zrobić z pierwiastkami w tym zadaniu?
12 wrz 21:00
wmboczek: chyba √3 zamiast √2?
dalej √48=4√3
12 wrz 21:04
Remi: co jeśli podniósł bym 8 ; 6 i 3 do potęgi 12?
12 wrz 21:23
PW: Skorzystaj po obu stronach z twierdzenia o sumie logarytmów (równa logarytmowi iloczynu) i
dalej z różnowartościowości funkcji logarytmicznej.
14 wrz 02:50
ogipierogi: no właśnie, powinien tam być √3, jeżeli ma być rzeczywiście tak jak napisałeś to wyjdzie że
√48=√32 co oznaczałoby ze równanie nie jest prawdziwe
14 wrz 09:07
Aga1.: L=log√8+log√6=log(√8*√6)=log√48=log4√3
P==log√2+log4=log4√2
L≠P
14 wrz 09:53