rozwiąż nierówność : [ -1/2x + 1 ] ≤ 3
wojtek: rozwiąż nierówność : [ −1/2x + 1 ] ≤ 3
12 wrz 20:53
Piotr:
a co to za nawias i po co on ?
12 wrz 20:59
Eta:
| | 1 | |
Myślę,że ma być: |− |
| x+1|≤ 3 |
| | 2 | |
12 wrz 21:03
wojtek: bo to całość jest
12 wrz 21:03
Piotr:
Witam
Eto 
jaka calosc
wojtek ?
12 wrz 21:05
wojtek: symbol [a] oznacza największą liczbę całkowitą , nie większą niż a
12 wrz 21:06
Eta:
|−x+2|≤6 ⇔ |−(x−2)|≤6
|x−2|≤6
x€ ...... dokończ
12 wrz 21:07
Piotr:
12 wrz 21:07
wojtek: nie chodiz mi o wartość bezwzględna tylko o całość : klasa 2 liceum
12 wrz 21:08
Eta:
Myślałam,że to wartość bezwzględna
12 wrz 21:08
wojtek: no ok , ale jak tą nierówność zrobić ?
12 wrz 21:09
Timmy: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[− |
| x + 1] ≤ 3 ⇔ [− |
| x] + 1 ≤ 3 ⇔ [− |
| x] ≤ 2 ⇔ − |
| x < 3 ⇔ x > −6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 wrz 21:15
wojtek: a dlaczego pod koniec wyniku sie zmienia znak z ≤ na < ?
12 wrz 21:18
Timmy: Masz coś takiego: [a] ≤ 2.
Gdy a ∊ (−∞ ; 2> To nierówność jest oczywiście spełniona.
Gdy a ∊ (2; 3) wtedy [a] = 2, więc też.
Gdy a = 3, to [a] = 3, więc już nie.
Gdy a ∊ (3; +∞), to [a] ≥3, też odpada.
12 wrz 21:26
Bogdan:
| | 1 | |
To jest ilustracja nierówności: [− |
| x + 1] ≤ 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
y = [− |
| x + 1] (niebieski wykres) |
| | 2 | |
y = 3 (różowy wykres)
| | 1 | |
Wykres y = [− |
| x + 1] pokrywa się z wykresem y = 3 lub leży poniżej tego wykresu |
| | 2 | |
dla x > −6
12 wrz 21:44