??
Mleko: Wrownolegloboku ABCD kat ostry ma miare 30, zas dluzszy bok ma dlugosc 8. Proien kola opisanego
na trojkacie ABD ma dlugosc R=4. Oblicz pole rownolegloboku
5 maj 18:41
Mleko:
5 maj 18:55
@Basia: Cierpliwości, rysuję
5 maj 18:56
@Basia:

α=30
AD=BC=8
Przyjrzyj się dobrze temu rysunkowi.
Jaką miarę ma kąt γ o dlaczego ?
I jakim trójkątem jest wobec tego BOD ?
5 maj 19:11
Mleko: BOD to trojkat rownoboczny?
5 maj 19:17
@Basia: Oczywiście, bo γ jest katem środkowym opartym na tym samym łuku co kąt wpisany α=30 czyli γ=60.
Z tego wynika, że BD=4
teraz z tw.sinusów wylicz miarę kąta ABD
5 maj 19:21
Mleko: 90 stopni bedzie?
5 maj 19:28
@Basia: Tak. I teraz z tw.Pitagorasa wyznacz AB.
P = AB*BD
5 maj 19:29
Mleko: Dobra wielkie dzieki


*******************
5 maj 19:30
@Basia: Można było także "sposobem".
Skoro AD = 8 ⇒ AD musi być średnicą okregu ⇒ ∡ABD = 90.
5 maj 19:32