matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Patrycja:
oblicz pochodną y'=(tg
5
x)'
12 wrz 20:17
rumpek:
Korzystamy z wzorów na pochodne i mamy: f(x) = tg
5
x
1
f'(x) = (tg
5
x)' = 5tg
4
x * (tgx)' = 5tg
4
x *
cos
2
x
12 wrz 21:57