Jak obliczyć punkt styczności okręgów
Maciek: Dla jakich wartości parametru m okręgi są styczne wewnętrznie...
o1: (x−m)2+(y+2)2=20
o2: (X+1)2+(y−2m)2=5
Parametry m wyszły mi 0 lub −2.
Dla zera mam wszystko policzone i punkt styczności to A=(−2,2)
Dla −2 natomiast nie mogę sobie poradzić.
Środek wyszedł mi S=(−1,−4)
Podstawiam to teraz do równań okręgów, robię układ równań i liczę:
(x+2)2+(y+2)2=20
(X+1)2+(y+4)2=5
Z tego wychodzi mi:
x2+y2+4x+4y=12
x2+y2+2x+8y=3
Odejmuję od górnego dół i mam:
2x−4y=9 z czego x=9/2 +4y.
Wstawiam to do dolnego równania i dalej liczę:
(9/2+4y)+y2+2(9/2+4y)+8y=3
Po wyliczeniu wychodzi mi:
81/4+ 30y+6+ 5y2=0 / *4
81 + 120y +24+20y2=
20y2+120y+105=0
I właśnie tu pojawia się mój kosmiczny wynik.
Delta wychodzi mi 6000 a pierwiastek z tego to 77 i coś tam po przecinku.
Jeśli możecie, to proszę o sprawdzenie moich obliczeń, oraz napisanie mi co źle robię.
Z góry dzięki za pomoc.
12 wrz 20:12
sdg: Odejmuję od górnego dół i mam:
2x−4y=9 z czego x=9/2 +4y.
tutaj blad w obliczeniu wedlug mnie
12 wrz 20:16
Maciek: Aa sorki, źle przepisałem z zeszytu, liczyłem dla x=9/2 +2y
12 wrz 20:25