Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych mających równania:
xxx: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych mających równania:
4x−3y−3=0 i 2x+3y+21=0
prosze bardzo o pomoc



wazne
12 wrz 20:11
Piotr:
zwykly uklad rownan

zrob metoda przeciwnych wspolczynnikow
12 wrz 20:17
xxx: a pomozesz mi to zrobic

? bardzo prosze prosze
12 wrz 20:18
Piotr:
no juz Ci pomagam. czego nie umiesz ? dodaj do siebie oba rownania.
4x − 3y = 3
2x + 3y = −21
12 wrz 20:21
xxx: tyle to wiem a moglbys dalej bo cos mi zly wynik wychodzi

no prosze cie bardzo
12 wrz 20:22
Piotr:
to napisz co Ci wychodzi

ile Ci wyszedl x ?
12 wrz 20:24
xxx: 6x−6=−18 tak?
12 wrz 20:27
Piotr:
nie.
4x+2x −3y+3y=3−21
6x = −18
12 wrz 20:28
xxx: x=−3
i teraz to x do ktorego rownanai podstawiam zeby obliczyc y?
12 wrz 20:30
Piotr:
obojetnie
12 wrz 20:33
xxx: no tak sprawdzilam i w jednym jak i w drugim równaniu wyjdzie y=−5 tak

?
12 wrz 20:36
Piotr:
w jednym i drugim musi wyjsc tyle samo

sprawdzmy x wyszlo −3 a y −5
drugie rownanie:
2*(−3) + 3*(−5) = −21
−6 −15 = −21
−21 = −21 wiec

jakie ma wspolrzedne pkt przeciecia tych prostych ?
12 wrz 20:39
xxx: (−3,−5)
a sprawdzisz mi jeszcze jeden przyklad czy dobrze zrobilam, bo wynik ma byc inny xd.
12 wrz 20:41
Piotr:
hmmm.. cale obliczenia przepiszesz ? bo jak masz źle to inaczej Ci nie sprawdze gdzie robisz
błąd
12 wrz 20:45
xxx: x+2=0 i 3x−4y−2=0
x=−2
3*(−2)−4y−2=0
x=−2
−6−4y−2=0
x=−2
−4y=8
x=−2
y=−2
12 wrz 20:46
Piotr:
12 wrz 20:48
xxx: dobrze wyszlo


jak wynnik ma byc inny, bo wspolrzedne maja byc: (2,1)
12 wrz 20:49
Piotr:

nie moze byc (2,1) bo x = −2
narysowalem obie proste. widac w jakim pkt sie przecinaja ?
12 wrz 20:57
xxx: Czyli ja dobrze zrobilam, a jest zły wynik w ksiazce tak

?
to jeszcze jeden przyklad mi sprawdzisz ok

? prosze
12 wrz 21:00
Piotr:
tak. moze źle sprawdzasz wynik.
sama sobie sprawdz. podstaw wyniki do rownania wyjsciowego
12 wrz 21:01
xxx: ale w ksiazce wlasnie ma wyjsc taki wynik: (2,1) a wychodzi (−2,−2) moze blad jest w ksiazce.
12 wrz 21:05
xxx: 4x=5y 2y=−3x
4x=5y y=−3/2x
x=5/4y
12 wrz 21:06
Piotr:
no i gdzie ten wynik ?
12 wrz 21:08
xxx: no masz przeciez, tylko wynik w ksiazce jest (0,0)
12 wrz 21:10
Piotr:
nie no wynik to pkt przeciecia. a Ty wyznaczylas w jednym x a w drugim y i nie wiem po co

narysuj sobie obie proste
12 wrz 21:12
xxx: to jak ma byc zadanie napisane
12 wrz 21:14
Piotr:
12 wrz 21:14
xxx: no to wiem ale jak mam to napisac

?
12 wrz 21:15
Piotr:
odp. punkt przeciecia ma wspolrzedne (0;0)
12 wrz 21:16
Piotr:
jak chcesz obliczyc to podstaw x do drugiego rownania.
12 wrz 21:17
xxx: ale x wyszedl 5/4

?
12 wrz 21:19
12 wrz 21:23
Piotr:
| | 5 | |
x = |
| y a masz obliczyc x i y  |
| | 4 | |
czyli wychodzi x = 0 ( nie chce mi sie tego sumowac )
12 wrz 21:23
xxx: ok dobra dziekuje i ostatni przyklad mi sprawdzisz ok

i ci daje spokoj siwety

.
12 wrz 21:26
xxx: 2x+5y−10=0 5y+1=0
5y=−1
y=−1/5
12 wrz 21:27
Piotr:
a x ile wychodzi ?
12 wrz 21:28
xxx: wlasnie nie wiem jak obliczyc to x

2x= −5y+10
tak?
12 wrz 21:30
Piotr:
metoda postawiania. wstaw za y= −1/5
12 wrz 21:32
xxx: aaa no tak fakt ale ja jestem głupia, nieprzytomna xd.
12 wrz 21:33
Piotr:
dobrze wyszlo ?
12 wrz 21:36
xxx: x= −11/2 = −5 i 1/2
12 wrz 21:36
Piotr:
2x = 1+10
2x = 11
x = 11/2
12 wrz 21:41
xxx: ale wynik ma byc na minusie wiec dobrze zrobilam. Ok dzieki wielkie za pomoc
12 wrz 21:44
Piotr:
12 wrz 21:47