Funkcja liniowa, kwadratowa, opis graficzny.
Lingueno: Zaznacz na plaszczyźnie XOY następujące zbiory:
a) {(x, y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ x2 > y2 ⋀ 4−x2 ≤ y}
b) {(x, y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ 5+4x−x2 ≥ 0 ⋀ |x−y| ≤ 2}
12 wrz 19:55
Lingueno: Już mi nie chodzi o same wykresy, tylko jak to wyliczyć.
12 wrz 20:27
loitzl9006: x2 > y2
√x2 > √y2
|x| > |y|
|y| < |x|
rozbijamy na cztery przypadki
1. y≥0, x≥0 czyli I ćwiartka układu współrz.
wtedy y<x
2. y≥0, x<0 (II ćwiartka)
wtedy y<−x
3. y<0, x<0 (III ćwiartka)
wtedy −y<−x
y>x
4. y<0, x≥0 (IV ćwiartka)
wtedy −y<x
y>−x
będzie taka "odwrócona klepsydra"
4−x2 ≤ y
−y ≤x2−4
y≥4−x2
czyli wszystko leżące na paraboli y=4−x2 i powyżej niej
potem bierzesz część wspólną "klepsydry" i obszaru y≥4−x2
b) 5+4x−x2≥0 \ *(−1)
x2 − 4x − 5 ≤ 0
(x−2)2 − 9 ≤ 0
(x−2)2 − 9 to jest parabola x2 przesunięta o wektor [2;−9]
(x−2)2 − 9 ≤ 0 to wszystkie punkty leżące na paraboli (x−2)2 − 9 i pod nią
|x−y| ≤ 2
Rozważamy dwa przypadki:
1. y≤x (czyli rozwiązujemy dla części płaszczyzny leżącej na prostej y=x i pod tą prostą)
wtedy wyrażenie x−y jest nieujemne czyli x−y ≤ 2
−y ≤ −x + 2
y ≥ x − 2 (na prostej y=x−2 i nad tą prostą)
2. y>x (rozwiązujemy dla części nad prostą y=x)
wtedy wyrażenie x−y jest nieujemne czyli −(x−y) ≤ 2
y−x ≤ 2
y ≤ x + 2 (na prostej y=x+2 i pod tą prostą)
Pamiętaj że spójnik logiczny "∧" oznacza część wspólną.
12 wrz 20:44