wyrazenia wymierne
uczeń: wykonaj działanie, wynik przedstaw w jak najprostszej postaci
a)1x−2+x(x−2)2
12 wrz 19:50
uczeń: w drugim ułamku jest "x"
12 wrz 19:52
uczeń: pomocy!
12 wrz 20:03
Piotr:
zalozenie wiesz jakie bedzie ?
12 wrz 20:06
uczeń: nie umiem tego wgl. nie czaje jak to sie robi
12 wrz 20:07
Piotr:
najpierw musisz ustalic dziedzine wyrazenia wymiernego. w tym wypadku wystarczy policzyc kiedy
mianowniki wynosza 0 i wyrzucic z dziedziny.
sprobuj zrobic
12 wrz 20:09
uczeń: = {1}{x−2}+xx2−4x+2
12 wrz 20:11
uczeń: w drugim ułamku jest w liczniku jest x a w mianowniku x2
12 wrz 20:12
Piotr:
niepotrzebnie to rozkladasz

(x−2)
2 = (x−2)(x−2) iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynników jest równy 0.
12 wrz 20:13
Piotr:
PS pisze duze U do ulamkow. lepiej widac.
12 wrz 20:13
uczeń: czyli to bd tak: 1x−2+x(x−2)(x−2) tak?
12 wrz 20:14
Piotr:
aa i tak źle bo (x−2)2= x2 − 4x + 4
12 wrz 20:14
Piotr:
no powiedzmy

policz kiedy mianownik wynosi 0.
12 wrz 20:15
uczeń: oj zrobiłam dobrze a zle napisałam..
czyli?
12 wrz 20:16
Piotr:
z pierwszego masz
x−2 ≠ 0
x ≠ 2
z drugiego wyjdzie to samo.
dziedzina jest D = R\ {2}
masz dodawanie ulamkow, wiec potrzebny jest wspolny mianownik. co nim bedzie ?
12 wrz 20:19
uczeń: (x−2)(x−2)
12 wrz 20:22
Piotr:
dobrze

to sprobuj teraz wykonac dzialanie.
12 wrz 20:25
uczeń: nie wiem jak to zrobic
12 wrz 20:29
Piotr:
| x−2 | | x | |
| + |
| = |
| (x−2)(x−2) | | (x−2)(x−2) | |
i juz mozesz dodac ulamki
12 wrz 20:32
uczeń: mianowników nie wymnażać?
12 wrz 20:33
Piotr:
nie ma po co. dodaj ulamki. mianownik mozesz zapisac (x−2)2.
12 wrz 20:34
uczeń: już

a zrbisz mi jeszcze jedno, bo mam zrobione, ale nie wiem czy dobrze
12 wrz 20:37
Piotr:
juz mi sie nie chce

dodaj nowe zadanie, ktos inny moze pomoze
12 wrz 20:43
uczeń: prosze

i juz nie bd męczyć xd
12 wrz 20:45
Piotr:
dziedzine sam wyznacz.
4x
2 − 9 = (2x−3)(2x+3) wiec wspolny mianownik łatwo
12 wrz 20:46
uczeń: nie czaje Ciebie, ale ok xd grunt ze mam, a że żle to nic
12 wrz 20:48