prosze o naprowadzenie do zadania ;-)
humanista: Jak obliczyć : tg30o * tg40o * tg50o * tg60o ?
12 wrz 19:48
loitzl9006:
tg(900−α)=ctg α
tg α * ctg α = 1
300 = 900 − 600
400 = 900 − 500
12 wrz 19:58
humanista: O kurczę, nie kapuję
12 wrz 20:05
loitzl9006: tg30
0 = tg(90
0−60
0) = ctg(60
0) zgodnie ze wzorem tg(90
0−α) = ctg α
i teraz ctg 60
0 i tg
60 się redukuje, bo ctg60
0 * tg60
0 = 1 zgodnie ze wzorem tg α * ctg α =
1
| | sin α | | cos α | |
tg α * ctg α = |
| * |
| = 1 |
| | cos α | | sin α | |
12 wrz 20:09
loitzl9006: * zamiast tg60 powinno być tg600 na początku drugiej linijki
12 wrz 20:10
humanista: Dzięki teraz załapałem !
12 wrz 20:15