Proszę o wytłumaczenie tego zadania
bandit: Witam mam problem z tym zadaniem, czy ktoś może mi powiedzieć skąd bierze się to że q od razu
równa się 3? Chcę na bazie tego zrobić taki przykład w(x)= px3+3x2+x−6q
1. Wyznacz współczynnik p i q wielomianu w jeśli W ( −1 ) = 4 i W ( 0 )= 3
W ( x )= x³ + p x² − 4x + q
W(−1) = 4
W(0) =3
W(−1) = (−1)³ + p*(−1)² −4*(−1) + q = 4
W(0) = 0³ + p*0² − 4*0 +q = 3
−1 +p +4 +q = 4
q = 3 <================================================
p +q = 4 −3
q = 3
p +q = 1
q = 3
p = 1 −q
q = 3
p = 1 −3
q = 3
p = −2
q = 3
12 wrz 19:47