Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych mających równania:
xxx: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych mających równania:
a) x+2=0 i 3x−4y−2=0
b) 4x−3y−3=0 i 2x+3y+21=0
c) x+5=0 i y−1=0
Prosze bardzo o pomoc



!
12 wrz 19:41
logika: zrób układy równań
12 wrz 19:45
xxx: napiszesz mi chociaz przyklad a) plis
12 wrz 19:48
loitzl9006: a)
x=−2 (z pierwszego)
teraz wstawiasz x=−2 do drugiego:
3*(−2)−4y−2=0
−4y = 8
y=−2
współrzędne to (−2;−2)
b)
zrób układ równań i rozwiąż go np. metodą przeciwnych współczynników
współrzędne (x,y) punktu przecięcia to rozwiązanie układu równań
c) wyznaczasz ile wynosi x , ile y.
12 wrz 19:49
xxx: loitzl9006 prosze zrób mi szybko podpunkt b)
12 wrz 19:52
xxx: Ale i tak ci zle wyszedl podpunkt a) inne maja byc wspolrzedne
12 wrz 19:57
13 wrz 12:59
Mila:

a) x+2=0 i 3x−4y−2=0
x=−2
3*(−2)−4y−2=0
−4y=8
y=−2
b)
4x−3y−3=0
2x+3y+21=0 dodaję stronami
===========
6x+18=0
x=−3
4*(−3)−3y−3=0 dokończ
13 wrz 16:37
13 wrz 16:47