| 1−sinx | 1+sinx | −4sinx | ||||
a) | − | = | ||||
| 1+sinx | 1−sinx | cos2x |
| cosx | 1 | |||
b) | = | + tgx | ||
| 1−sinx | cosx |
| (1−sinx)2−(1+sinx)2 | −4sinx | −4sinx | ||||
L= | = .......= | = | ||||
| (1+sinx)(1−sinx) | 1−sin2x | cos2x |
| 1+sinx | ||
Rozszerzamy ułamek po lewej stronie o | ||
| 1+sinx |
| cosx | 1+sinx | cosx(1+sinx | cosx(1+sinx) | |||||
L= | * | = | = | = | ||||
| 1−sinx | 1+sinx | 1−sin2x | cos2x |
| 1+sinx | 1 | sinx | 1 | |||||
= | = | + | = | +tgx | ||||
| cosx | cosx | cosx | cosx |