Uzasadnij, że jeżeli α jest kątem ostrym, to sin^4α+cos^2α=sin^2α+cos^4α
pysiaa: Uzasadnij, że jeżeli α jest kątem ostrym, to sin4α+cos2α=sin2α+cos4α
12 wrz 19:32
TOmek: sin4x−sin2x=cos4x−cos2x
sin2x(sin2x−( sin2x+cos2x))=cos2x(cos2x−( sin2x+cos2x)) /////// wiemy sin2x+cos2x=1
−
sin2x(sin2x−sin2x−cos2x)=cos2x(cos2x−sin2x−cos2x)
sin2x(−cos2x)=cos2x(−sin2x)
−sin2x*cos2x=−cos2xsin2x /*(−1)
sin2x*cos2x=cos2xsin2x
12 wrz 19:54
PW: Nie rozumiem do czego doszedł TOmek, ale może po swojemu:
sin4α−cos4α=(sin2α)2−(cos2α)2=(sin2α−cos2α)(sin2α+cos2α)=sin2α−cos2α
Jeszcze raz: jest prawdą, że
sin4α−cos4α=sin2α−cos2α,
a to jest właśnie inaczej zapisana teza.
13 wrz 20:50