Wielkości wprost proporcjonalne
Madzia:): Tabletka musująca Provit o masie 4200mg zawiera 30mg witamin C.Ile mg witaminy C zawiera
tabletka Provit o masie 1 g?Wynik zaokrąglij do 1 mg.
5 maj 18:27
Madzia:): Proszę o pomoc:((
5 maj 18:29
lisek:
Z proporcji:
4200 − 30
1000 − x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5 maj 18:31
Madzia:): dzia
5 maj 18:35
Madzia:): kostka sześcienna o krawędzi 10cm.wykonana z mosiądzu waży 8kg.Ile będzie ważyć mosiężna kostka
o krawędzi 20cm?
5 maj 18:37
Madzia:): proszę o pomoc
5 maj 18:38
Madzia:):
5 maj 18:38
Madzia:): POMOCY
5 maj 18:51
tim: WERSJA A.
Stosunek długości = 10 / 20 = k
Stosunek objętości = k3 = 1/8
Więc
1 − 8kg
8 − 64kg
Odp. 64kg
WERSJA B.
Objętość A = 1000 = 8kg
Objętość B = 8000 = 8 * 8 = 64kg
5 maj 18:57