matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całkowanie przez podstawienie
Patrycja:
1
dt
∫
doszłam już do takie etapu całki i nie wiem do jakiego wzoru to teraz
6
t
3
trzeba podstawić? a może przekształcić?
12 wrz 18:49
pigor:
−1
=
1
6
∫ t
−3
dt=
1
6
*
1
−3+1
t
−3+1
= −
1
6
*
1
2
t
−2
=
12t
2
12 wrz 19:11