Kombinatoryka/ prawdopodobieństwo
eta: na pólce stoi 7 różnych ksiązek ile istnieje możliwości ich ustawienia tak aby określone 3
ksiązki stały obok siebie. i aby żadna z nich nie stała ani na początku ani na końcu?
12 wrz 18:36
Buuu: Po pierwsze 3 książki możemy ustawic obok siebie na 3! = 6 sposobów.
Po drugie zbiór tych trzech książek traktujemy jako paczkę. Zatem musimy ustawić 5 książek(w
tym paczkę), tak aby paczka nie była z brzegu:
4*4*3*2*1 = 80
teraz wystarczy pomnożyć: 80*6 = 480
12 wrz 18:43
eta: a czemu 80? a nie czasem 120?
12 wrz 18:47
rumpek:
zbiór książek: K
1 K
2 K
3 K
4 K
5 K
6 K
7
obierzmy sobie książki np.: K
2 K
3 K
4 [to nie ma znaczenia]
1
o K
1 K2 K3 K4 K
5 K
6 K
7
2
o K
1 K
5 K2 K3 K4 K
6 K
7
3
o K
1 K
5 K
6 K2 K3 K4 K
7
są zatem tylko 3 możliwe ustawienia, gdy nie będą te książki pierwsze ani ostatnie więc
otrzymujemy wynik:
3! * 4! * 3 = 6 * 24 * 3 = 432
jeżeli dobrze zrozumiałem ustawienie tych 3 wybranych książek to tak być powinno

chociaż
mylić się mogę bo długo takich zadań nie robiłem
12 wrz 19:01
Eta:
x ABC x x x
x x ABC x x
x x x ABC x
(ABC) można ustawić na przemian na 3! =6 sposobów
(ABC) mogą zajmować 3 różne miejsca ( bo nie może żadna z nich być na początku i na końcu)
pozostałe 4 książki ustawiamy dowolnie na 4! sposobów
i mamy: 3!*3*4! = .... takich ustawień
12 wrz 19:05
Eta:
12 wrz 19:06
rumpek: więc
12 wrz 19:06
Eta:
12 wrz 19:07
eta: a skąd to 3! i 4!?
12 wrz 19:08
Eta:
(ABC) na 3! sposobów { (ABC) (ACB) (CAB)(CBA) (BAC) (BCA) } = 6=3!
xxxx na 4! sposobów
12 wrz 19:12