Pomocy!!
Aneta: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego wysokość ściany bocznej= 4 cm i
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.
Jak to zrobić. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku
5 maj 18:26
Aneta: wie ktoś jak to zrobić...
5 maj 18:33
tim: Ja próbuję.
5 maj 18:35
Aneta: ....
5 maj 18:35
Aneta: dzięki : )
5 maj 18:35
tim:

Dane:
h = 4
α = 45
O.
bok różowy = 1/2a
Interesuje nas trójkąt h, H, 1/2a
Korzystając z sin 45
H/h =
√2/2
2H = 4
√2
H = 1/2a = 2
√2
a = 4
√2
Masz dane podstaw do wzoru i gitara
5 maj 18:41
Aneta: dziękuje już wszystko rozumiem .^
5 maj 18:46