dla jakich k nierówność zachodzi dla każdego x∊R
sos: Dla jakich k nierówność zachodzi dla każdego x∊R
a) x2 − kx + k + 1 ≥ 0
b) (k+1)x2 − 2x − 1 ≤ 0
12 wrz 18:01
loitzl9006:
a) widzimy że parabola ma ramiona skierowane w górę (a>0), czyli Δ<0 (to gwarantuje brak
przecięcia paraboli z osią iksów) − musi cała leżeć powyżej osi iksów.
b) parabola musi leżeć cała poniżej osi iksów. Żeby to było spełnione, to delta musi być
mniejsza od zera i współczynnik przy x2 musi być ujemny (żeby ramiona były skierowane w dół).
Powodzenia!
12 wrz 18:08
pigor: ... w obu nierównościach z powodu znaku nierówności słabych ≥ (≤) warunki zadania spełnia
w :
a) wystarczy nierówność : Δ= k
2−4(k+1)
≤ 0
b) układ nierówności : a= k+1<0 i Δ= 4+4(k+1)
≤ 0 . ...
12 wrz 18:30