Pole i objętość stożka i walca
Mariusz: Trapez równoramienny o podstawach długości 10 cm i 4 cm oraz wysokości 4 cm obracamy wokół
a) krótszej podstawy
b) dłuższej podstawy
Oblicz pole całkowite i objętość powstałej bryły
12 wrz 17:59
dero2005:

b)
h = 10−42 = 3
l =
√r2 + h2 =
√42 + 32 =
√25 = 5
H = 4
r = 4
P
c = 2π*r*H + 2*l*π*r = 2πr(H + l) = 8π(4 + 5) = 160π j
2
V
c = πr
2*H +
23πr
2*h = policz
12 wrz 18:32
dero2005:

a)
l =
√h2 + r2 = 5
P
c = 2πr*H + 2πrl = policz
V
c = πr
2*H −
23πr
2*h = policz
12 wrz 18:39