ciągi, ciąg arytmetyczny
rzekomy: Dane są dwa ciągi arytmetyczne: 1,4,7,... oraz 20,21,22,... Zsumowano n początkowych wyrazów
pierwszego ciągu i n początkowych wyrazów drugiego ciągu. okazało się, że otrzymano równe
sumy. Wyznacz n.
proszę o pomoc, bo nie wiem czy dobrze rozumiem polecenie.
5 maj 18:16
tim: Masz dwa ciągi
1a
1 = 1
1r = 3
2a
1 = 20
2r = 1
Sumy tych dwóch ciągów muszą być równe, dla równych n
5 maj 18:18
rzekomy: ok próbujemy
5 maj 18:26
rzekomy: jeah udało się, dzięki !
5 maj 18:27