problem z całką ∫(-3x + 5)/(sqrt(4x^2 +x)) dx
Paweł: Witam mam problem z całką ∫(−3x + 5)/(sqrt(4x2 +x)) dx
Z tego co rozumiem to pochodną mianownika 8x + 1, Mam dopasować do licznika. Tylko nie wiem czy
dobrze rozumie i jak potem ewentualnie licznik przeksztalcić.
12 wrz 17:30
rupert:
−3x+5=A1(8x+1) + A2
−3x+5= ? (8x+1) + ?
L=P
12 wrz 17:42
Paweł: nadal nie rozumiem
12 wrz 17:47
rupert: lewa strona musi sie rownac prawej, musisz wstawic takie liczby, aby sie wszystko zgadzalo i
bedziesz mial dwie calki
12 wrz 17:53
Paweł: ehh, nie wiem jaka to liczba. Siedzę i nie mogę wymyslec
12 wrz 18:44
12 wrz 19:56
Mila: (4x
2+x)'=8x+1
dzielę licznik przez (8x+1)
========
| | −3x+5 | | | | | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx=J1+J2 |
| | √4x2+x | | √4x2+x | | √4x2+x | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
J2=∫ |
| dx= [ x2+ |
| =(x+ |
| )2− |
| ] |
| | | | 4 | | 8 | | 64 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[x+ |
| = |
| t; dx= |
| dt] po postawieniu |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
dokończ, ładnie wychodzi
Może nie mam literówki ,( po przepisywaniu z kartki )
12 wrz 21:06
Paweł: Czy dobry wynik ?
−3/4 √4x2 +x + 43/16 ln | x + √x2 + 4/16 | + C
12 wrz 21:47
Mila: Policz pochodną, ja mam wynik:
| −3 | | 43 | |
| √(4x2+x)+ |
| *ln(8x+1+4√(4x2+x))+C |
| 4 | | 16 | |
12 wrz 22:08
Paweł: juz prawie rozumiem. Proszę jeszcze powiedz jak obliczyłaś pierwiastek pod mianownikiem tzn
2√x2 + 1/4 * x że wyszło x + 1/8 . Nie wiem jak zniknął jeden x przy 1/8
12 wrz 22:31
Mila: | | 1 | |
x2+ |
| x przedstawiam w postaci kanonicznej. |
| | 4 | |
Można obliczyć p i q ale ja to robię metodą uzupełniania do kwadratu dwumianu.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2=x2 +2* |
| x+ |
| =x2+ |
| x+ |
| i widzisz, |
| | 8 | | 8 | | 64 | | 4 | | 64 | |
| | 1 | |
że pierwszy i środkowy wyraz zgadza się a trzeba odjąc ten trzeci |
| . |
| | 64 | |
Druga sprawa ;
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
√(x+ |
| )2− |
| =√( |
| t)2− |
| = dalej chyba wiesz. |
| | 8 | | 64 | | 8 | | 64 | |
12 wrz 23:02
Paweł: dziękuję Ci bardzo. Dzięki tobie matematyka staje sie łatwiejsza

Pozdrawiam.
12 wrz 23:40
Mila: Miło mi widzieć taki komentarz.
13 wrz 00:17