aaa
bardzo pilne: proszę o rozwiązanie, z góry dzięki. bardzo pilne: Narysuj wykres funkcji : a) y= −|x+3|+2x
b)y= |x−5|− 2√x2+2x+1 Baardzo proszę o pomoc, nie wiem jak się do tego zabrać, narysowałby
ktoś? z góry dzięki za pomoc.
12 wrz 17:26
loitzl9006:
a)
zauważ, że w przedziale (−∞;−3) wartość wyrażenia x+3 jest ujemna, czyli |x+3|=−x−3 w tym
przedziale. Stąd wiadomo że dla iksów należących do przedziału (−∞;−3) funkcja ma wzór
y=−(−x−3)+2x=x+3+2x=3x+3 a takie coś łatwo narysować.
W przedziale <3;+∞) wyrażenie x+3 jest nieujemne, zatem |x+3| = x+3
czyli y=−(x+3)+2x=−x−3+2x=x−3 dla przedziału x∊<3;+∞)
b)
√x2+2x+1 = √(x+1)2 = |x+1|
y = |x−5| − 2|x+1|
rozbijasz na przedziale tym samym sposobem co w a) tylko tutaj będą 3 przedziały:
1. x∊(−∞;−1)
2. x∊<−1;5)
3. x∊<5;+∞)
12 wrz 17:47
bardzo pilne: DZIĘKI, dużo mi to rozjaśniło
12 wrz 18:29