czy to trzeba zrobic metoda hornera? jezeli tak to jak?
zigolo: Rozwiaz nierownosc:
64x−9*16x+24*4x−16<=0
12 wrz 17:14
zigolo: odpowie mi ktos?
12 wrz 17:21
Ingham: t = 4x, t > 0
t3 − 9t2 + 24t − 16 ≤ 0
12 wrz 17:28
zigolo: tak mam tylko nie wiem co dalej
12 wrz 17:30
Ingham: zauważ, że t = 1 jest pierwiastkiem i teraz schematem Hornera
12 wrz 17:31
zigolo: a moglbys mi rozpisac ten schemat hornera bo nei wiem ktoro to jest c czyli przez co trzeba
mnozyc?
12 wrz 17:33
ICSP: a nie lepiej :
t3 − t2 − 8t2 + 8t + 16t − 16 = t2(t−1) − 8(t−1) + 16(t−1) = (t−4)2(t−1)
12 wrz 17:38
zigolo: panowie jeszcze jedno pytanie jezeli mam:
t2(2m−5) − 3t(m−2) + 2m−4=0
i chce z tego wyliczyc delte to podstawiam pod
b2−4ac : samo (m−2)2 czy i cos z tym 3t musze zrobc?
12 wrz 17:46
ICSP: (2m−5)t2 − (3m −6)t + 2m − 4
a = 2m−5
b = −3m + 6
c = 2m − 4
12 wrz 17:47
zigolo: ok dziekuje
12 wrz 17:47
zigolo: no i wyszlo mi Δ=(9m2−36m+36)−(16m2+8m−80)
i mam teraz jeszcze dwie Δ liczyc? jak tak to co potem mam zrobic z tymi x−ami ktore mi wyjda
12 wrz 17:52
zigolo: ojej przeciez po opuszczeniu nawiasu wyjdzie mi jeden nawias kwadratowy, sory za to glupie
pytanie, powiedzcie mi tylko co z tymi xami ktore mi wyjda
12 wrz 17:53
zigolo: hh
12 wrz 17:53