matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całkowanie prze podstawienie
Patrycja:
x
utknęłam! całki!∫
dx
√
2+2x
2
obliczyłam, że: t=2+2x
2
dt=4x dx
dt
=xdx
4
dt/4
1
dt
∫
=
∫
√
t
4
√
t
1
i utknęłam... teraz mogę zamienić
√
t
na ułamek t
ale właściewie to nie wiem czy coś to
2
da i jak ruszyć dalej
?
12 wrz 16:44
loitzl9006:
nie na ułamek tylko na potęgę
1
= t
−1/2
√
t
t
β+1
i korzystasz ze wzoru ∫ t
β
dt =
+ C (dla β≠−1)
β+1
12 wrz 16:52