co dalej?
zigolo: Rozwiaz nierownosc:
doszeldem do czegos takiego :
t
4−1>=0
12 wrz 16:35
loitzl9006:
coś mi nie pasuje
| | 1 | |
rozumiem że podstawienie t=( |
| )x ? |
| | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x−2 = ( |
| )x * ( |
| )−2 = 25 ( |
| )x |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
12 wrz 16:39
zigolo: | | 1 | |
a skad sie wzielo to 25( |
| )x? |
| | 5 | |
bo nei bardzo rozumiem
12 wrz 16:45
loitzl9006:
| 1 | |
| można zapisać inaczej jako 5−1 |
| 5 | |
to jest potęgowanie potęgi, a w takich przypadkach podstawę zostawiamy bez zmian, zaś
wykładniki mnożymy
zatem
(5
−1)
−2 = 5
(−1)*(−2) = 5
2 = 25
12 wrz 16:48
zigolo: | | 1 | |
a jak mam ( |
| )x=25 to jak mam ta 25 rozpisac? |
| | 5 | |
12 wrz 16:51
pigor: ... np. tak : x∊R i y=a
x ∊ R
+ z definicji funkcji wykładniczej ,
a wtedy np. tak :
(
15)2x−(15)x−2 ≥0 ⇔ 5
−2x−5
2−x ≥0 ⇔ 5
−x(5
−x−5
2) ≥0 ⇔
⇔ 5
−x−5
2 ≥0 ⇔ 5
−x ≥ 5
2 ⇔ −x ≥2 ⇔
x ≤ −2 ⇔
x∊(−∞;−2] . ..
12 wrz 16:53
loitzl9006: | | 1 | |
przedstawić jako ( |
| )−2 |
| | 5 | |
12 wrz 16:53
zigolo: ok dziekuje Panowie
12 wrz 16:55