Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m ∊ R
bloblak: Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m ∊ R równanie ma
rozwiązanie.
a) |mx| − |x| = 2
b)|mx+x| − |x| = −3
c)|m − 1| * |x +2| = |x+2| +2
d)|m+2| * |x−3| = |2x−6| − 1
12 wrz 16:12
pigor: ... np. tak :
a)
|mx|−|x|=2 ⇔ |m||x|−|x|=2 ⇔ |x| (|m|−1)=2 ⇔ |x|=
2|m|−1 i
|m|≠1 i 2|m|−1≥0 ⇒
⇒ |m|≠1 i |m|−1>0 ⇔ |m|>1 ⇔
m<−1 ∨
m>1 ⇔
m∊R−[0;1] . ...
12 wrz 16:36
pigor: ... no to d) np. tak :
|m+2|* |x−3|=|2x−6|−1 ⇔ |m+2|* |x−3||= 2|x−3|−1 ⇔ |m+2|* |x−3||−2|x−3|= −1 ⇔
⇔ |x−3| (|m+2|−2)= −1 ⇔
|m+2|−2<0 ⇔ |m+2|<2 ⇔ −2<m+2<2 ⇔
⇔
−4<m<0 ⇔
m∊(−4;0) . ...
12 wrz 17:05