Jak to zrobić...?
Mleko: Tapez na którym można opisać okrąg i w którym można wpisać okrąg, ma podstawy długości 12cm i
3cm. Obicz pole tego trapezu
5 maj 18:03
tim: Pomogę (w przerwie w nauce na angielski

)
5 maj 18:06
tim:

Zależności.
CZWOROKĄT, na którym można opisać okrąg ma pole
√(s−a)(s−b)(s−c)(s−d), gdzie s to połowa
obwodu. Występuje również zależność, że α + γ = β + δ.
W każdym trapezie α + δ = 180 oraz β + y = 180
Powstaje nam układ równań.
α + γ = 180
β + δ = 180
α + δ = 180
β + y = 180
Jednoznacznie wynika z tego, że trapez jest równoramienny.
CZWOROKĄT, w które można wpisać koło ma zależność a + c = b + d
Skoro a + c = 12 + 3 = 15, to b + d również jest 15, więc Ob = a + b + c + d = 30
s = 30/2 = 15
b = d = 7,5
√(s−a)(s−b)(s−c)(s−d) − podstaw dane i oblciz.
5 maj 18:14
Mleko: a skąd mam wiedzieć ile ma b a ile d
5 maj 18:18
Mleko: sorry pomylka, nie przeczytalem

Dzieki
5 maj 18:19
tim: Napisałem
5 maj 18:19