| 1 | sin | |||
x = | + | |||
| tg | 1+cos |
| cosα | sinα | cosα(1+cosα)+sin2α | |||
+ | = | = | |||
| sinα | 1+cosα | sinα(1+cosα) |
| cosα+cos2α+sin2α | ||
= | dokończysz? | |
| sinα(1+cosα) |
nic nie znaczy , musi być "czegoś",
a więc np. dla kąta x np. tak :
| 1 | sinx | cos | sinx | |||||
x= | + | = | + | = | ||||
| tgx | cosx | sinx | cosx |
| cos2x | sin2x | cos2x+sin2x | ||||
= | + | = | = | |||
| sinx*cosx | cosx*sinx | sinx*cosx |
| 1 | 2 | 2 | ||||
= | i koniec , albo dalej = | = | . ... | |||
| sinx*cosx | 2sinx*cosx | sin2x |
nie wiem ... .
| 1 | cos | ||
=ctg= | |||
| tg | sin |
| cos | sin | cos(1+cos)+sin2 | |||
+ | = | = | |||
| sin | 1+cos | sin(1+cos) |
| cos+cos2+sin2 | 1+cos | 1 | |||
= | = | ||||
| sin(1+cos) | sin(1+cos) | sin |