Wyznaczyc asymptoty funkcji
pawel: | | 3x2+4x − 3 | |
Wyznaczyc asymptoty funkcji f(x) = |
| |
| | x − 2 | |
12 wrz 15:53
12 wrz 16:00
rupert:
prosta x=2 jest asymptotą pionową obustronną
a=3
b=10
Zatem prosta y=3x+10 jest asymptotą ukośną
12 wrz 16:25
Maciek: Skad sie wzielo a i b. W jaki sposob je wyliczyc ?
12 wrz 21:12
Maciek: Pomocy

!
12 wrz 22:34
Remik: Up!
12 wrz 23:03
Aga1.: | | f(x) | | 3x2+4x−3 | | 1 | |
a=limx→∞ |
| =limx→∞ |
| * |
| =3 |
| | x | | x−2 | | x | |
Przy x→−
∞ tak samo
| | 3x2+4x−3 | | 3x(x−2) | |
b=lim(f(x)−ax)=limx→∞( |
| − |
| = |
| | x−2 | | x−2 | |
13 wrz 08:38