proszę o sprawdzenie
aga: (3x−1)(4x+5)= (4x+5)(2x−1), czy w tym równaniu wynikiem będzie x=−1 1/4 i x=0?
\Proszę o sprawdzenie.
12 wrz 14:54
Patronus:
(3x−1)(4x+5) = (4x+5)(2x−1)
| | 5 | | 5 | |
Jeśli 4x+5 = 0 czyli x = − |
| to mamy 0=0 czyli x = − |
| jest rozwiązanie tego równania |
| | 4 | | 4 | |
Wtedy 4x+5≠0 i możemy podzielić
3x−1 = 2x−1
x = 0
Zatem mamy dwa rozwiązania
Dobrze zrobiłaś
12 wrz 15:14
aga: ok. dziekuję..
12 wrz 15:15
Saizou : można też tak
(3x−1)(4x+5)= (4x+5)(2x−1)
(3x−1)(4x+5)−(4x+5)(2x−1)=0
(4x+5)(3x−1−(2x−1))=0
(4x+5)(3x−1+2x+1)=0
(4x+5)x=0
4x+5=0 lub x=0
4x=−5
12 wrz 15:23