SZEREGI- sumą szeregu jest jaka funkcja?
Daro: Witam, jak obliczyć sumę szeregu?
mam z nimi kilka problemów:
sumą szeregu n=0 E[(−1)n]*(2n)*xn jest funkcja:
a) 1/1−2x b)1/1+2x c) 1/2x−1
ktoś może podpowiedzieć jak do tego dojść czego użyć?
12 wrz 14:29
Daro: Suma szergu
inf
E (−1)n* 1(3√n)
(n=1)
a) nie istnieje b) jest liczba skończoną c)równa sie inf
12 wrz 14:35
Krzysiek: | | 1 | |
∑n=0 (−2x)n = |
| (dla odpowiednich 'x' ) |
| | 1+2x | |
wystarczy skorzystać ze wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
12 wrz 14:39
Daro: mogłby Pan prxzybliżyć jak to zrobić?

wzór odnalazłem S=
a11−q
12 wrz 14:45
Krzysiek: pierwszy wyraz ciągu jest równy: (−2x)0 =1
q=(−2x)
12 wrz 14:47
Daro: dziękuję bardzo za odpowiedź sporo mi pomogło

q bedzie zawsze to co jest w nawiasie?
12 wrz 14:54