Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci:
Niekumaty: | x2 − 16 | | x2 − 36 | |
| * |
| |
| x2 − 6x | | x2 + 4x | |
12 wrz 14:20
mala2:
| | (x−4)(x+4)*(x−6)(x+6) | |
= |
| = poskracaj |
| | x(x−6)*x(x+4) | |
12 wrz 14:29
M.: moim zdaniem w mianowniku samo x, nie do kwadratu, bo tam jest mnożenie nie dodawanie, czyli
raz wyłączasz x przed nawias, a nie dwa razy, tak jak Ty to zapisałaś.
12 wrz 14:47
loitzl9006:
no właśnie jest mnożenie i mnożysz liczniki czyli (x2−16) * (x2−36) i mianowniki czyli
(x2−6x) * (x2+4x)
a ponieważ (x2−6x) * (x2+4x) = x(x−6) * x(x+4) = x * (x−6) * x * (x+4)
(x−6) i (x+4) się skrócą z licznikiem, zostanie nam x * x czyli x kwadrat
12 wrz 15:09