ciagi
Ala: Zad1.Udowodnij, że ciąg an = 3n−11 jest arytmetyczny a nastęonie wyznacz sume siedmiu
początkowych jego wyrazów
Zad.Dany jest ciąg liczb an=2n+7 wylicz a7 i a9 tego ciągu i oblicz jego 10 początkowych
wyrazów
5 maj 17:50
rzekomy: pomogę
5 maj 18:02
Ala: dzięki
5 maj 18:04
rzekomy: 1)
sprawdzamy czy jest arytmetyczny
a
n+1= 3(n+1)−11= 3n+3−11=3n−8
a
n+1−an
n = 3n−11−3n+8= −3 = const=r ciąg ten jest arytmetyczny
a
1=−8
a
7=10
| | a1+a7 | | 2 | |
S7= |
| *7= |
| *7= 7 |
| | 2 | | 2 | |
5 maj 18:06
rzekomy: 2) an=2n+7
a7= 2*7 + 7 = 14+7= 21
a9=2*9+ 7= 63+7= 70
czy tam na pewno masz wyliczyć 10 jego początkowych wyrazów czy sumę ?
5 maj 18:08
Ala: tak tak sumę...
5 maj 18:12
rzekomy: a więc sume wyliczasz dokładnie tak jak w zadaniu 1wszym tylko tam gdzie masz 7 zastępujesz ją
10, dasz radę?
5 maj 18:13
rzekomy: i podstawiasz odpowiednie liczby z zadania 2 rzecz jasna

musisz równiez wyliczyć a
1 i a
10
a
1= 2+7=9
a
10=20+7=27
5 maj 18:14
rzekomy: tam na końcu ma być a10
5 maj 18:14
Ala: już wszystko wiem dzięki wielkie
5 maj 18:15
rf: an = a1 + (n−1)r
− wzór ogólny ciągu
Sn = ∪{a1+an)}{2} n
− suma ciągu arytmetycznego
16 sty 20:02