Równanie stycznej
mati: Równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)−e
x w punkcie P (0,1) jest
a)y=x
b)y=x+2
c)y=x+1
d)y=x−1
Może mi ktoś napisać jak najprościej tak żebym zrozumiał

jak to rozwiązać

dzięki
12 wrz 13:36
12 wrz 13:40
Aga1.: f(x)=ex
y=f'(x0)(x−x0)+y0 −−równanie stycznej do krzywej y=f(x) w punkcie P(x0,y0)
x0=0, y0=1
f'(x)=ex
f'(0)=e0=1
Podstaw do wzoru
12 wrz 13:41
mati: czyli mam:
y+1=e
x + y


i co z tego wychodzi?
12 wrz 13:49
Krzysiek: czy na pewno dobrze podstawiłeś do wzoru?
12 wrz 13:55
Aga1.: Podałam Ci wzór na równanie stycznej i do niego podstawiamy
y=1(x−0)+1
odp.c
12 wrz 13:56
mati: aaa już widzę, tylko dlaczego z (x−x0) +y0 wychodzi 1 ?
12 wrz 14:00
Aga1.:
Nie wychodzi 1, bo tego nie dodajemy
y=1x+1
y=x+1
12 wrz 14:36
mati: rozumiem, dzięki
12 wrz 14:42