pomocy!!!!!
edytka: Między liczby 3 i 48 wstaw taką liczbę aby razem z danymi tworzyła ciąg geometryczny.Znajdż
wzór na wyraz ogólny ciągu oraz sumę sześciu początkowych wyrazów korzystając ze wzoru.
12 wrz 11:29
Patronus: Z własności ciągu geometrycznego:
x
2 = 3*48
x
2 = 144
x = 12 lub x = −12
Czyli mamy dwa możliwe ciągi 3, 12, 48 lub 3, −12, 48
W I przypadku każdy kolejny wyraz powstaje przez pomnożenie poprzedniego przez 4
W II przez −4
a
n = a
1*4
n−1
b
n = b
1*(−4)
n−1
A na sumę n początkowych wyrazów jest wzór:
a
1 = 3
q = 4 lub −4
n = 6
12 wrz 11:34
krystek: A ja wyjaśniłabym tak:
3,x,48 tworzą ciąg geometryczny. Z def − iloraz musi być stały , czyli
| 48 | | x | |
| = |
| i dalej kak pisze Patronus. |
| x | | 3 | |
12 wrz 11:56