Określ dziedzinę podanego wyrażenia
kamcio113: Określ dziedzinę podanego wyrażenia a następnie przedstaw w prostszej postaci
a)3x3−x/6x4−2x2
b)2x6−5x3/15x4−6x3
c)20x−5/4x3−x2
d)6x2−18x/9−3x
12 wrz 08:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co NIE MOŻE być w dziedzinie

wskazówka −−− jakiej wartości NIE MOŻE przyjmować mianownik
ułamka.
12 wrz 09:02
Aga1.: | | 3x3−x | | x(3x2−1) | |
a) |
| = |
| = |
| | 6x4−2x2 | | 2x2(3x2−1) | |
x≠0 i 3x
2−1≠0
dokończ
12 wrz 09:03
kamcio113: 2x2(√3−1)(√3+1)
x=1/√3 lub x=−1/√3
pierwsze wiem jak zrobić tylko przy następnych zacinam się jakoś
12 wrz 09:14
Aga1.: Kamciu zgubiłeś x w nawiasach i zamiast = powinno być≠.
Pozostałe podobnie
b)
| 2x6−5x3 | | x3(2x3−5) | |
| = |
| = |
| 15x4−6x3 | | 3x3(5x−2) | |
x≠0 i 5x−2≠0
12 wrz 11:18