hej
BASIA: prosze o pomoc , 1 małe zadanko:
(5⁻¹ + 5)² − (1/25)⁻¹ : 5⁻² − 5⁻² =
12 wrz 06:57
loitzl9006:
(5
−1 + 5)
2 = (5
−1)
2 + 2*5
−1*5 + 5
2 wzór skróconego mnożenia
| | a | | b | |
(1/25)−1 = 25 własność ( |
| )−1 = |
| dla a,b≠0 |
| | b | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5−2 = |
| = |
| własność a−b = |
| dla a≠0 |
| | 52 | | 25 | | ab | |
pamiętaj o kolejności wykonywania działań
12 wrz 07:33
BASIA: wynik to : −598
12 wrz 09:40
Gustlik: loitzlPo co wzór skróconego mnożenia

? Nie masz tam literek w nawiasie, nie lepiej tak:
| | 1 | | 1 | | 26 | | 676 | |
(5−1+5)2=( |
| +5)2=(5 |
| )2=( |
| )2= |
| i po sprawie. Wzór skrconego |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
mnożenia stosujemy gdy mamy np. (x+1)
2, (y−3)
2, (a+3b)
2 itp., czyli gdy nie możemy wykonać
dodawania w nawiasie. A jak sa same liczby − owszem można wzorem, tylko po co? Droga do Rzymu
przez Krym.
12 wrz 10:01
BASIA: robiłam bez wzoru i z wzorem i wynik jest taki sam = −598 ,
12 wrz 10:08
loitzl9006: wynik dobry

faktycznie Gustlik można najpierw dodać liczby w nawiasie. W końcu nie bez powodu mówi się
"najpierw wykonujemy działanie w nawiasie".
12 wrz 12:08