oblicz nie używając kalkulatora
nieudolnymatematyk: Jak obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia?
√ (2.12)2 + (0.92)2
12 wrz 00:06
nieudolnymatematyk: mogę przyjąć za x = 2 , Δx = 0,12
y = 1 , Δy = −0,08
czy wtedy mój błąd będzie za duży?
| | 0,16 | |
wyszedł mi wynik ( przy powyższych założeniach) |
| + √5. Mógłby ktoś to sprawdzić? |
| | √5 | |
12 wrz 00:21
Anna: (2+0,12)2=4+0,48+0,1044=4,944
(0,9+0,02)2=0,81+0,036+0,0004= 0,8464
√5,7904=4√0,3619
5,7904 :2
2.8952 2
1,4476 2
0,7238 2
03619
12 wrz 00:50
Anna: (2+0,12)2=4+0,48+0,1044=4,944
(0,9+0,02)2=0,81+0,036+0,0004= 0,8464
√5,7904=4√0,3619
5,7904 :2
2.8952 2
1,4476 2
0,7238 2
03619
12 wrz 00:50
ania: nieudolnymat ..założenia bardzo dobre.. pochodnych nie sprawdzałam
12 wrz 12:20
nieudolnymatematyk: ok, dzięki
12 wrz 12:23