Geometria analityczna
nieudolnymatematyk: Mam znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkty A(−2,3,1) i B(1,4,2) i równoległej do
osi OX
11 wrz 23:26
AS: Nie rozumiem tematu , przecież punkty A i B wyznaczają dokładnie
jedną prostą i nie mogę jej obracać tak by była równoległa do osi Ox.
12 wrz 09:17
nieudolnymatematyk: Źle przepisałem treść zadania. Powinno być " znaleźć równanie płaszczyzny..."
12 wrz 11:30
AS: Wektor kierunkowy na osi Ox: [1,0,0]
Równanie płaszczyzny:
x + 2 y − 3 z − 1
| 1 − (−2) 4 − 3 2 − 1 | = 0 => z − y + 2 = 0
1 0 0
Odp. z − y + 2 = 0
12 wrz 12:07
nieudolnymatematyk: dzięęękuujęę
12 wrz 12:23
nieudolnymatematyk: zastanawia mnie w sumie tylko dlaczego pierwszy wiersz tej macierzy wygląda tak jak wygląda?
bo dalej jest wektor AB i w.kierunkowy osi OX, ale skąd się wzięły x , y i z ?
12 wrz 12:38
nieudolnymatematyk: i w ogóle przeliczając wychodzi mi wynik y−z−2
12 wrz 12:44
AS: Równanie płaszczyzny przez dwa punkty (x1,y1,z1) , (x2,y2,z2)
i równoległej do wektora [m,n,p] ma postać
| x y z 1|
|x1 y1 z1 1| = 0
|x2 y2 z2 1|
|m n p 1 |
lub
|x − x1 y − y1 z − z1 |
|x2 − x1 y2 − y1 z2 − z1 | = 0
| m n p |
12 wrz 12:50
AS: Twój wynik jest poprawny, brakuje = 0
Mnożąc stronami przez (−1) otrzymasz wynik przez mnie podany.
12 wrz 12:51
nieudolnymatematyk: teraz wszystko jasne, dzięki
12 wrz 13:01