nierówności wielomianowe
Asia: Proszę Was o pomoc! Nie chcą mi wyjść 3 nierówności wielomianowe.
a) 2x3 − 6x2 + 8 ≤ 0
b) 2x4 + 3x3 < 11x2 +6x
c) −3x3 + 6x2 + 5x ≤ 2x4 +6
Proszę Was o pomoc, to niezwykle ważne
11 wrz 22:43
ZKS:
Jaki masz problem z podpunktem a)? Pierwiastka nie możesz znaleźć?
11 wrz 22:47
Asia: delty nie mogę tu wyliczyć, wiec jak?
11 wrz 22:51
asdf: na przykład grupowaniem
11 wrz 22:52
ZKS:
A potrafisz liczyć Δ dla wielomianów stopnia trzeciego?
11 wrz 22:52
Asia: no nie, ostatni przykład wyliczyłam.. a jakbyście pogrupowali podpunkt a?
11 wrz 22:55
ZKS:
| | 1 | |
2x3 − 6x2 + 8 ≤ 0 / * |
| |
| | 2 | |
x
3 − 3x
2 + 4 ≤ 0
x
3 + x
2 − 4x
2 + 4 ≤ 0
Teraz grupuj.
11 wrz 22:59
ZKS:
To zaprezentuj jak policzyłaś Δ w ostatnim i jak rozwiązałaś nierówność w ostatnim przykładzie.
11 wrz 23:00
asdf: 2x
3 − 6x
2 + 8 =< 0
2x
3 − 8x
2 + 2x
2 + 8 =< 0
2x
2(x + 1) − 8(x
2 − 1) =< 0
dasz rade dalej

?
11 wrz 23:01
Asia: dużo pisania, ale ostatni przykład rozwiązałam tak, że sprawdzalam co pasuje pod ową
nierówność, w sensie jaki pierwiastek, pasowało −2, także podzieliłam nierówność przez dwumian
x+2 natomiast kolejną nierówność również sprawdziłam i pasowało −3/2 − otrzymałam równanie
kwadratowe, z którego wyliczyłam delte i oto otrzymałam 3 pierwiastki − narysowalam wykres i
otrzymałam rozwiązanie
11 wrz 23:07
Asia: dziękuję
11 wrz 23:07
ICSP: ZKS umiem liczyć deltę dla wielomianów stopnia III

Miło że pytasz
11 wrz 23:14
ZKS:
Wiem że Ty
ICSP umiesz liczyć Δ dla wielomianów stopnia trzeciego myślałem że koleżanka
też umie jednak tu się myliłem.

Jednak chciałbym abyś zapisała jak to rozwiązywałaś.
11 wrz 23:23
ICSP: Czekaj

Czy to mój drogi
ZKS nie miałeś wczoraj rozłożyć na czynniki pewnego wielomianu ?
11 wrz 23:24
ZKS:
Mnie wczoraj nawet chyba nie było na forum a co to za wielomian mam nadzieje że tylko nie
Twojej roboty.
11 wrz 23:29
ICSP: nie

to był :
x
4 + 10x
3 + 90x + 81 z poleceniem rozłożenia na czynniki

W końcu sam go rozłożyłem bo nikt nie chciał
11 wrz 23:30
asdf: To ja dokończę może to co umiem

2x
2(x + 1) − 8(x
2 − 1) =< 0
x
2(x + 1) − 4(x + 1)(x − 1) =< 0
(x + 1)(x
2 − 4x + 4) =< 0
(x + 1)(x − 2)
2 =< 0
x ∊ (−
∞;−1>
11 wrz 23:35
ICSP: i źle
11 wrz 23:37
asdf: x ∊ (−
∞; −1> oraz 2
11 wrz 23:39
ICSP:
11 wrz 23:39
asdf: Przy Tobie to się nauczę dokładnie patrzeć na zapisy
11 wrz 23:40
ICSP:
11 wrz 23:44
Asia: nauczcie mnie liczyć delte z wielomianów stopnia III
11 wrz 23:46
ICSP: lepiej będzie Ciebie nauczyć twierdzenia Bezouta i schematu Hornera. Δ dla wielomianów stopnia
> 2 wygląda paskudnie + trzeba znać parę sztuczek aby w ogóle rozwiązać jakiś wielomian
sposobem z deltą.
11 wrz 23:47
asdf:
a jedna ze sztuczek to: zapytaj ICSP
11 wrz 23:49
Asia: znam twierdzenie Bezout oraz umiem Hornera.. jedynie mam pustke w głowie po dłuższym wolnym

ale powoli wracam do wprawy
11 wrz 23:52
ICSP: no to nie powinnaś mieć problemów z rozkładem wielomianów

Postaraj sie podszkolić grupowanie i już nie będzie problemu
11 wrz 23:54
Asia: generalnie nie mam

bynajmniej z 17 przykładami / 20. Problem pojawia się gdy np 11x
2 muszę
zamienić na różnice kwadratów albo coś

dzięki jeszcze raz za pomoc
11 wrz 23:56
ICSP: a taki rozłożysz :
x
4 + 4 =

Tylko nie pomagać

Jak nie da rady to nie xD Może kiedyś się uda
11 wrz 23:58
ZKS:
Może uda się go zrobić tylko że jest taki pogmatwany strasznie.
12 wrz 00:24
ICSP: Mówisz o x
4 + 4
12 wrz 00:33
ZKS:
Nie tym wyżej co podałeś.

Bo mi coś ciągle się nie zgadzało ale wreszcie wyszło.
12 wrz 00:35
ICSP: łącznie trzy nawiasy powinny być
12 wrz 00:43
ZKS:
Jeszcze sobie metodą Ferrariego sprawdziłem.
12 wrz 00:45
ICSP: Ona zawsze działa

Tak z ciekawości spytam.
W metodzie Ferrariego liczyłeś deltę czy od razu zauważyłeś że pasuje 9 ?
12 wrz 00:50
ZKS:
Liczyć liczyłem ale można było od razu to zauważyć niestety jestem ślepy przez te wakacje.
12 wrz 00:52
ICSP: wystarczyło zauważyć że : 10y − 90 = 10(y−9) oraz y
2 − 81 = (y−9)(y+9)/ Wyciągnąć y = −9 przed
nawias i koniec
12 wrz 00:55
ICSP: y−9 oczywiście
12 wrz 00:55
ZKS:
Niestety jestem jeszcze ślepy.
12 wrz 00:59
Gustlik:

ad a)
2x
3 − 6x
2 + 8 ≤ 0 /:2
x
3 − 3x
2 + 4 ≤ 0 /:2
Schemat Hornera:
"Kandydaci" na pierwiastek: +−1, +−2, +−4
1 −3 0 4
−1 1 −4 4 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x+1)(x
2−4x+4)≤0
(x+1)(x−2)
2≤0
x=−1 v x=2 (2−krotny)
Rysuje wykres, prawe ramię od góry, bo a>0.
x∊(−
∞, −1>U{2}
12 wrz 11:01
Gustlik:

ad b) 2x
4 + 3x
3 < 11x
2 +6x
2x
4 + 3x
3 − 11x
2 −6x < 0
x(2x
3 + 3x
2 − 11x
−6) < 0
x=0
Wielomian z nawiasu rozkładam Hornerem:
"Kandydaci" na pierwiastek:
| | 1 | | 3 | |
+−1, +−2, +−3, +−6, +− |
| , +− |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 3 −11 −6
1 2 5 −6 −12
−1 2 1 −12 6
2 2 7 3 0
x=2 jest pierwiastkiem
x(x−2)(2x
2+7x+3)<0
Δ=25,
√Δ=6
| | 1 | |
Pierwiastki: x=−3 v x=− |
| v x=0 v x=2 |
| | 2 | |
a>0 więc prawe ramię do góry
12 wrz 11:11
Gustlik:

c) −3x
3 + 6x
2 + 5x ≤ 2x
4 +6
−3x
3 + 6x
2 + 5x − 2x
4 −6≤0
− 2x
4−3x
3 + 6x
2 + 5x −6≤0
Teraz Horner:
"Kandydaci" na pierwiastki:
| | 1 | | 3 | |
+−1, +−2, +−3, +−6, +− |
| , +− |
| |
| | 2 | | 2 | |
−2 −3 6 5 −6
1 −2 −5 1 6 0
x=1 jest pierwiastkiem, mamy:
(x−1)(−2x
3−5x
2+x+6)≤0
Jeszcze raz Horner:
−2 −5 1 6
1 −2 −7 −6 0
x=1 jest pierwiastkiem drugi raz, a wiec 2−krotnym, mamy:
(x−1)
2(−2x
2−7x−6)≤0
Δ=1,
√Δ=1
Mamy:
| | 3 | |
x=1 (2−krotny) v x=− |
| v x=2 |
| | 2 | |
a<o, więc prawe ramię w dół
13 wrz 00:35