procent składany kapitalizacja
Achilles: procent składany
K kapitał początkowy − 8000
p oprocentowanie w skali roku − 8%
jaka będzie?
a) kapitalizacja co pół roku
b) co kwartał
11 wrz 22:33
dero2005:
V = Vo(1 + rm)m*n
a)
Vo = 8000
r = 8% = 0,08
n = 1
m = 2
b)
Vo = 8000
r = 8% = 0,08
n = 1
m = 4
a ) V = 8652,80
b) V = 8659,46
12 wrz 06:49
Artur z miasta Neptuna:
Coraz bardziej zaczynam sie obawiac o nasze (obywateli) finanse, jezeli przyszli
'bankowcy'/'finansisci' nie potrafia nawet PODSTAWIC DO WZORU.
niemile slowa ... wiem ... ale ludzie − sa pewne minimalne granice logicznego myslenia, ktore
czlowiek powinien posiadac.
I tym milym akcentem zaczynam kolejny dzien pracy.
12 wrz 07:44