macierze - układ równań liniowych
nieudolnymatematyk: Witam. Mam problem z macierzami. Mam zbadać ilość rozwiązań układu, nie rozwiązując go:
x+3y−2=1
2x+y+4z=2
x−2y+5z=1
11 wrz 22:28
11 wrz 22:28
nieudolnymatematyk: czyli generalnie mam do policzenia wyznacznik macierzy głównej
1 3 −2
2 1 4
1 −2 5
i jeśli jest on różny od zera to układ ma dokładnie 1 rozwiązanie, natomiast gdy detA jest = 0
to układ jest sprzeczny? dobrze to rozumiem?
11 wrz 22:33
11 wrz 22:35
nieudolnymatematyk: ok , dzięki wielkie
11 wrz 22:36