Znaleźć rozwiązanie równania różniczkowego
sth: Znaleźć rozwiązanie równania różniczkowego: y'−10y=e6x spełniające warunek y(−1)=2.
11 wrz 22:18
Krzysiek: równanie jednorodne:
y'−10y=0
rozwiązujesz metodą rozdzielonych zmiennych lub szukasz gotowego wzoru
rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego szukasz metodą przewidywań postaci:
ysz=Ae6x
11 wrz 22:23
sth: Zrobiłem to tak:
a(x)=10, b(x)=e6x
x−>a(x) x−>b(x)e−A(x)
A(x)=∫a(x)dx=∫10dx=10x
b(x)=∫e6xe−10xdx=∫e−4xdx=−e−4x4
φγ(x)=(B(x)+γ)eA(x)
φγ(x)=γe10x−e−4x4
teraz tylko nie wiem jak sprawdzić, czy spełnia warunek. Czy to, co napisałem jest dobrze?
11 wrz 22:55
Krzysiek: strasznie dziwne oznaczenia i zapis
| | e6x | |
y=(b(x)+C)eAx =− |
| +Ce10x |
| | 4 | |
11 wrz 23:04
matx: oblicz wysokość budynku w oparciu o rysunek jadzki forum 53311html
16 wrz 12:15