Oblicz pole obszaru ograniczonego łukiem paraboli
mati: Oblicz pole obszaru ograniczonego łukiem paraboli
y2=x oraz x=4
11 wrz 22:17
Krzysiek: 2∫04 √x dx
11 wrz 22:20
mati: a mógłbyś to jakoś rozpisać, rysunek wiem jak zrobić
11 wrz 22:22
Krzysiek: granice całkowania dla 'x' to 0 i 4
patrzysz na krzywe ograniczające obszar i z rysunku widać, że są to 2 takie same obszary ( nad
i pod osią OX)
więc wystarczy policzyć jeden i pomnożyć przez 2
krzywe ograniczające górny obszar to: y=√x i y=0
zatem pole (górnego obszaru) to: ∫04 (√x −0)dx
11 wrz 22:26