ciagi, ciąg aytmetyczny
rzekomy: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wyrazów wynosi 33. Znajdź wyraz środkowy i
liczbę wyrazów tego ciągu.
Nie wychodzi. prosze o pomoc
@Basia: mamy ciąg
a
1,a
2,a
3,.....,a
n,
an+1,a
n+2,.....,a
2n+1
jest to ciąg arytmetyczny o różnicy r
ciąg wyrazów nieparzystych
a
1,a
3,......,a
2n+1 to też ciąg arytmetyczny
ten ciąg ma
n+1 wyrazów i różnicę
2r
ciąg wyrazów parzystych
a
2,a
4,.....,a
2n to też ciąg arytmetyczny
ten ciąg ma
n wyrazów i różnicę
2r
| | a1+a2n+1 | |
Snieparzystych = |
| *(n+1) |
| | 2 | |
a
2n+1 = a
1 + 2n*r
| | a2+a2n | |
Sparzystych = |
| *n |
| | 2 | |
a
2 = a
1+2
a
2n = a
1+ (2n−1)*r
czy to Ci wystarczy ?