Rozkład wielomianu!
Alek12: Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia) Zad 3I oraz Matematyka
z Plusem Podstawa cześć 3 przedstawia:
9x2 * (x+2)2 − x2 =
Proszę o pomoc!
Wynik: x2 * (3x+5) * (3x+7)
11 wrz 22:12
ICSP: wczoraj to robiłem
11 wrz 22:13
11 wrz 22:14
Alek12: Ok, dzięki nie potrafię tu nic znaleźć, kompletnie mi też nie idą te zadania ze ze wzorami.
11 wrz 22:21
ICSP: 23:32 masz prawie gotowe rozwiązanie
11 wrz 22:22
Alek12: Znalazłem, mówię ogólnie. Zrobiłem wcześniej wszystkie inne przykłady w tym zadaniu, bardzo
długo mi zeszło ale udało się.
11 wrz 22:25
asdf: 9
x2(x + 2)
2 − x2 =
x
2(
9*
1(x + 2)
2 −
1) =
x
2(
3*(x + 2) − 1)(
3(x + 2) + 1) =
x
2(3x
+ 6 − 1)(3x
+ 6 + 1) =
x
2(3x + 5)(3x + 7)
a teraz rozumiesz?
11 wrz 22:26
Alek12: tak, dzięki wielkie
11 wrz 22:37