funkcja kwadratowa.pomocy! ; )
Boże Boze Bozenka xd: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej wiedzac ze zbior wartosci tej funkcji
jest przedzialem(minus nieskonczonosci do18> a wartosc 10 funkcja przyjmuje dla dwoch
argumentow:3 oraz −1.
Prosze nie tylko o podanie mi tego wzoru tylko wytlumaczenie jak do tego dojsc...
11 wrz 22:02
krystek: i masz współrzędne wierzchołka w=(p,q)=(1,18)
y=a(x−p)2+q=a(x−1)2+18 wylicz a
11 wrz 22:06
Boże Boze Bozenka xd: a skad wiadomo ze p to jeden ?
11 wrz 22:07
krystek: odległść między 3 i −1 musi być taka sama − ułożenie symetryczne.
11 wrz 22:15
Boże Boze Bozenka xd: nie rozumiem
11 wrz 22:16
krystek:
11 wrz 22:21
Boże Boze Bozenka xd: dzieki....a jak mam tego typu zdanie to moge to p jakos wyliczyc?
11 wrz 22:25
ZKS:
Skoro nie rozumiesz to na piechotę można liczyć ale tego sposobu nie polecam lepiej jest
się chwilę zastanowić.
f(x) = a(x − x
w)
2 + 18
f(−1) = 10
f(3) = 10
| | 1 | |
a(−1 − xw)2 + 18 = a(3 − xw)2 + 18 / * |
| (możemy to zrobić ponieważ a ≠ 0) |
| | a | |
(1 + x
w)
2 − (3 − x
w)
2 = 0
(1 + x
w − 3 + x
w)(1 + x
w + 3 − x
w) = 0
4(2x
w − 2) = 0
2x
w = 2 ⇒ x
w = 1
11 wrz 22:27
Boże Boze Bozenka xd: Myslę,ze bede sie zastanawiac ; ))
11 wrz 22:28
ZKS:
Widzisz jednak lepiej jest wpierw pomyśleć nad zadaniem.

Zobacz ile krótsze jest rozwiązanie
które podała
krystek.
11 wrz 22:33
Boże Boze Bozenka xd: mam ten problem,ze nie zawsze mi sie chce

a czy moge zrobic tak,ze oblicze sobie srednia z tych dwoch liczb?
11 wrz 22:41
ZKS:
Tak tylko że musi być warunek że dla argumentów a oraz b funkcja osiąga wartość taką samą.
11 wrz 22:43