funkcja kwadratowa.pomocy! ; )
Boże Boze Bozenka xd: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej wiedzac ze zbior wartosci tej funkcji
jest przedzialem(minus nieskonczonosci do18> a wartosc 10 funkcja przyjmuje dla dwoch
argumentow:3 oraz −1.
Prosze nie tylko o podanie mi tego wzoru tylko wytlumaczenie jak do tego dojsc...
11 wrz 22:02
loitzl9006: Parabola jest symetryczna, a więc informacja o tym że funkcja kwadratowa przyjmuje taką samą
wartość dla argumentów x=3 i x=−1 oznacza, że dla argumentu leżącego dokładnie pośrodku 3 i −1
(czyli 1) będzie wierzchołek.
Wartość 18 jest maksymalną wartością funkcji (a funkcje kwadratowe przyjmują wartości
ekstremalne w wierzchołkach) czyli z tego wszystkiego wiadomo że f(1)=18. Oprócz tego,
bezpośrednio z treści zadania, f(3)=f(−1)=10
wzór ogólny funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej:
y=a(x−p)2+q
gdzie (p,q) to współrzędne wierzchołka. W naszym zadaniu wierzchołek ma współrz. (1;18)
y=a(x−1)2+18
brakujący współczynnik a wyliczamy z warunku np. f(3)=10
10 = a(3−1)2 + 18
10 = 4a + 18
a = −2
czyli szukany wzór to y=−2(x−1)2+18
12 wrz 08:05