Mam do zbadania ciągłość funkcji
mati: Mam do zbadania ciągłość funkcji :
x2 dla x<1
f(x)=
3−x dla x≥1
1. f(x0=1)= 3−x0= 3−1=2
2. lim x2=12=1
x→1−
lim f(x) nie istnieje czyli funkcja jest nieciągłą
lim x→1
x→1+ 3−1=2
Może mi ktoś powiedzieć czy to jest dobrze policzone i wytłumaczyć dlaczego ta granica nie
istnieje?
Dzięki
11 wrz 21:53
PW: Policzone dobrze (pomijając niezbyt ładne zapisy, ale kładę to na karb edytora).
Nie istnieje, bo jak sam policzyłeś, granica prawostronna jest inna niż lewostronna.
A zdefiniowali ją tak właśnie złośliwie, żeby było co liczyć.
11 wrz 22:38